diumenge, 30 de març del 2008

Gastronomia i política

Ven a gust ara mateix seria a Esterri d'Àneu menjant un bon plat de ruc estofat, acompanyat d'altres pallaresos (i forans) amb la inquietud de degustar un plat, que els nostres avantpassats menjaven en temps de penúria i gana, i que possiblement era el plat més proteic que podien menjar en aquells temps.
Aquest record d'aquell gust entranyable del ruc guisat, sembla que va passar de generació en generació fins arribar a ser un plat que es cuinava durant la festa major de Llessui. Fa uns anys aquesta tradició es va perdre, i una associació gastronòmica, que des d'aquí vull donar tot el meu suport, anomenada La Xicoia, va decidir recuperar la recepta i la festa, fent un dinar popular a Sort, a base d'aquest ruc guisat. El mateix alcalde de Sort va donar suport a aquesta gran iniciativa. Fins aquí tot correcte.
Però, vaja ja hi tornem a ser, van sortir els 4 ecoterroristes de sempre, (si, els que s'oposaven a la carretera La Pobla – Sort, els que s'oposaven a l'ampliació de Baqueira i altres pistes, i que no viuen al Pallars), dient que això era una salvatjada, que si érem uns caníbals, bla bla bla, bla bla bla ....
Ja acostumats a no escoltar les barbaritats sortides d'aquests personatges de “La mata”, és va continuar treballant per aquesta festa, però, aquesta gent han sabut picar en instàncies més altes, i han anat a tocar l'home de l'espai del Pallars (altrament dit el Neil Armstrong Pallarès), sota amenaça de boicot al seu negoci de venda d'il·lusió en forma de dècim. Aquest personatge (li anava a dir senyor, però no s'ho mereix) que viu a la lluna, s'ha pres seriosament aquestes amenaces i corre-cuita ha anat a veure el Sr. López. I sorpresa!!!! Aquest últim no solament l'esperava amb els pantalons baixats, sinó que tenia el cul en pompa davant del tio que cau més bé a Sort (i continua fent punts..). En resum: el senyor Alcalde de Sort un any dona suport a la festa gastronòmica i al següent s'oposa a la festa per no se sap quin motiu. Si senyor, a això li diuen credibilitat política.
Els de la Xicoia, que els tenen molt ben posats, han tirat pel dret. No ens volen a Sort, doncs anem cap a Esterri.
Sr. Villuendas, des d'aquí espero que l'any que ve, es torni a celebrar aquesta festa i cap pressió externa li faci perdre la credibilitat política com ha fet en d'altres.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Recordem que l'any passat hi vam anar i no hi cabie ni una agulla per lo qual mos vam quedar sense ruc.
Aguet any casi anem a esterri pero ja està una mica més lluny.

Bueno, pos ara toque a pobla !!

Pallars Sobirà ha dit...

noi, la brita e que las casi clavat, si dic casi, per que el senyor batlle de Sort, es va creure que aquest de la loteria, es l'únic que fa algo pel seu poble. Ara bé, també tai de dir que, esperem ansiosament, la granja d'asoterapia i recuperació de la raça que molt properamente farà aquest senyor a Sort, si, aquesta es la gran promesa del de la loteria, aveure si arribe a bon port, ja que cosa que promet, no la fa. També dirte que aguet de la loteria, va fletar autocars per pujar gent a manifestar contra aquesta festa, u podeu veure a www.fundacaiófauna.org, o al google si poseu les paraules ruc, sort, xicoia, mireuvosu i sabreu de quins paios ens en veiem goi aqui demont.
I referent al tema de la mata 100% a tope amb tu. l'as clavat, com se note que també patises les històries d'aquestos que es pensen que els pallars, son el jardí de casa seua

Salut i feina i un forat per fotre l'eina

Jaume